Welkom. Passie voor muziek. Music4all.

NKM Blog

Wat brengt 2022?

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Het jaar is alweer een paar weken oud als ik dit schrijf. Mijn orkesten zijn wederom na een lange periode van lock-down weer begonnen. Sommige orkesten zijn nog niet op volle sterkte terug en bij andere orkesten is de bezetting goed maar kun je horen dat er weer hard gewerkt moet worden om embouchure te kweken. Daarnaast is dit hopelijk het jaar dat een aantal uitvoeringen weer doorgang mag vinden. Niets vervelender dan ergens naar toe te werken om net voor de eindstreep te horen dat je het repertoire niet aan je publiek kan laten horen.

Gelukkig is oefenen nooit voor niets, je haalt er altijd iets uit en er zijn uiteindelijk mogelijkheden genoeg om jezelf te verbeteren en te presenteren. De afgelopen jaren hebben we daarvan al veel voorbeelden kunnen zien: online uitvoeringen, in elkaar geknutselde filmpjes, audio-opnamen, nieuwsbrieven, online oefenen met elkaar, webinars, trainingen en gewoonweg thuis met je instrument aan de slag. 

En daarmee heb ik als dirigent de afgelopen periode toch maar mooi een hele hoop nieuwe wegen ontdekt om mijn orkesten te inspireren. En het zou zonde zijn om deze dingen alleen in te zetten op het moment dat we in een lock-down zitten. Daarom wil ik begin 2022 naast de repetities de webinars en trainingen gaan voortzetten. Hierbij kunnen alle leden van mijn verenigingen aansluiten. Ik heb inmiddels de mogelijkheden om een grote groep mensen online te trainen en te inspireren dus dat ga ik zeker doen.

Ook ben ik hard aan het werk om medio 2022 een volledige muziektheoriecursus online te krijgen. Dit enerzijds ter ondersteuning van de leerlingen die examens moeten doen en daarnaast voor iedereen die zijn muziektheorie wil ophalen en zijn muzikale kennis wil verbeteren. De cursus zal aansluiten op de vereisten van de hafabra-diploma's maar ik wil daarnaast ook aandacht besteden aan de praktijk van het spelen in een orkest, muziekgeschiedenis en verder alles wat je als muzikant kan inspireren om beter te worden.

 Ook zijn er de afgelopen twee jaar een aantal ideeën op de plank blijven liggen die ik weer uit het stof wil halen. Zo zijn er de repetitor-cursussen, het Expressive Wind Orchestra en de Wonderful Woods series die ik dit jaar wil gaan vormgeven. Genoeg ideeën weer om mee aan de slag te gaan. Haalbaar? Ik denk het wel. En als Corona weer roet in het eten gaat gooien gaan we gewoon online geïnspireerd door!

Op naar een bijzonder muzikaal jaar!
Niels Ket

Orkesten starten weer op!

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Inmiddels heb ik met alle orkesten weer kunnen repeteren. Heerlijk! Wat heb ik dat gemist. Maar het was wel even spannend hoe de orkesten zouden klinken na zo'n lange tijd niet met elkaar te hebben gespeeld. Maar gelukkig viel het allemaal erg mee. Bij de meeste leerlingen zat het embouchure nog goed. Zij konden ook de afgelopen tijd rustig doorgaan met lessen, zij het op afstand. En dat merkte je wel. Gelukkig kon ik horen dat sommige muzikanten zelfs een mooie progressie lieten horen. Zo'n tijdje 'zelfstudie' kan dus een mooi resultaat opleveren.

Bij de overige leden was het muzikale niveau ook nog aardig op peil. De meeste leden heb ik online nog wel gezien, gehoord en/of gesproken dus ik wist dat een hoop muzikanten het instrument nog wel 'warm' hielden. Maar niet iedereen had zijn instrument de afgelopen maanden uit de koffer gehaald waardoor er op de eerste repetities af en toe een opmerking kwam over 'hopelijk geen vastzittende ventielen' en 'kijken of ik er nog geluid uit krijg'. Maar al met al klonken de eerste noten toch weer veelbelovend. 

Ook mijn agenda stroomt langzaam weer vol met leuke en interessante uitvoeringen en evenementen voor 2021 / 2022. Fijn om weer ergens naar toe te kunnen werken. Ik wens al mijn orkesten (en ook alle andere orkesten die Nederland rijk is) weer veel speelplezier en na de zomervakantie weer volop aan de bak voor de mooiste uitvoeringen.

Niels

Corona Virus

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

De gevolgen van het Coronavirus zijn overal in Nederland merkbaar. Ook onder professionele muzikanten vormt dit virus een bedreiging voor de werkzaamheden. Voorlopig worden alle repetities tot aan 6 april opgeschort. Hierdoor vervallen ook een aantal uitvoeringen en groepsactiviteiten. 

Vanuit de KNMO en BvOI is er een advies met betrekking tot het repetitieproces gepubliceerd. Deze kun je hier vinden: klik hier


Theorielessen 

De geplande theorielessen gaan tot nader order niet door. In een nieuwsbrief half februari zal ik trachten nieuwe data door te geven. Tegen die tijd zal er een nieuw inschrijfformulier op de website staan.

Iedereen de komende tijd sterkte en beterschap (indien van toepassing).

Muzikale groet,

Niels

Contact

06 523 60 223