Welkom. Passie voor muziek. Music4all.

Over Niels

Biografie

Op 15 juli 2017 is Niels afgestudeerd aan Bourdon Hogeschool in Gouda als HaFaBra dirigent. Naast de studie heeft hij ook vele cursussen met succes doorlopen bij verschillende instituten als Yale University, Curtis Music Institute, Yong Siew Toh Conservatory en de University of Edinburgh. Hier bestudeerde hij Muziektheorie, Repetitietechniek, Mozart, Beethoven en de Bluesmuziek.

In september 2017 begint Niels als vaste dirigent bij Muziekvereniging OKK in Oostwoud. Na een succesvolle sollicitatieronde en inspirerende proefdirectie werd hij met enthousiasme aangenomen als dirigent bij deze vereniging. In 2019 is Niels daarnaast dirigent van Crescendo Medemblik geworden. Daarnaast staan er nog een aantal andere dirigeeruitdagingen klaar voor deze dirigent. Zo staat Niels vanaf september 2019 voor nog 2 andere orkesten: St. Caecilia Lutjebroek en CMV Dindua Enkhuizen.

In 2016 heeft Niels de repetities van het ZomerOrkest Oostzaan geleid en samen met hen een inspirerende uitvoering gegeven in het prachtige Twiske haven. 'Fantasierijk' was het thema. In 2017 en 2018 heeft Niels de organisatie versterkt van dit projectorkest en in 2019 heeft hij wederom het stokje gehanteerd voor dit leuke projectorkest. Dit keer was het thema 'Licht en Luchtig'.

Naast zijn vaste dirigententaken heeft Niels vele functies vervuld: dirigent projectorkesten, interim- en invaldirigent bij vele verenigingen, coach bestuurlijke taken, slagwerkdocent, solozanger bij verschillende projecten in de Noordkop. Als lid van verschillende muziekverenigingen is Niels ook altijd nauw betrokken geweest bij uitvoerende taken zoals concertcommissie en muziekcommissie.

Het verenigingsgevoel zit hem in het bloed. Als jongetje liep hij al mee met de drumband, hij was toen nog net geen zes jaar oud. Daarna begonnen de blokfluitlessen op school en leerde hij in rap tempo noten lezen. Ook oefende hij thuis al op de piano. Al snel was muziek een onderdeel van zijn leven waar hij veel plezier uithaalde. Tot op de dag van vandaag is het een van de belangrijkste drijfveren van zijn bestaan. Via cornet en trompet kwam Niels uiteindelijk bij zijn grote liefde terecht: het slagwerk. Daar leerde hij snel de fijne kneepjes van Karel Wolfs, dhr de Graaf en Wietse vd Wal. Ook vond hij zijn weg op het melodisch slagwerk. 

Voordat hij zijn muzikale carrière vervolgde kreeg hij een baan bij een groot energiebedrijf en heeft daar lange tijd gewerkt. In die periode dirigeerde hij wel het Jongerenkoor in Schoorl, het kinderkoor De Notenboom uit 't Zand (NH) en was hij een graag geziene gast voor of achter het orkest bij vele verenigingen. Maar na 12 jaar bij Nuon vond Niels het tijd om toch nog zijn grote passie te volgen, namelijk het dirigeren van orkesten op een professioneel niveau. Op 35 jarige leeftijd ging hij auditie doen bij Bourdon Hogeschool in Gouda en werd direct aangenomen voor het tweede jaar. 

Na drie jaar rondt hij dan op 15 juli 2017 zijn opleiding af en wil hij daarna snel aan de slag gaan bij een aantal gedreven orkesten. Zijn meest geliefde motto: "Muziek maken komt vanuit het hart, niet vanuit de stok!", was getekend Leonard Bernstein. 

Niels

Niels heeft veel affiniteit met jeugd- en beginnersensembles, een brede interesse in muzikale stijlen in het bijzonder oude muziek (renaissance, barok en klassieke werken). Daarnaast is hij groot liefhebber van programmatische werken en lichte muziek. Ook marsen en koralen zijn favoriet mits deze op een waardige manier worden aangepakt.

De Toekomst…

In 2021 wil Niels gaan starten met een Jeugd Percussie Ensemble. Hij begint hiermee in West-Friesland in Oostwoud en omstreken. Ook wil hij dit jaar de verenigingen verder begeleiden door middel van cursussen en interactieve muzikale ervaringen. Voor 2022 staat er een groot concert gepland met alle muzikanten van zijn orkesten. Tevens zal in 2022 het concert met musicalster Stanley Burleson plaatsvinden in Schouwburg 't Park in Hoorn. Dit was eerder door de Coronaperikelen verplaatst. 

Als dirigent…

Ik sta ervoor om in samenspraak met muziekcommissie een inspirerend, creatief en uitdagend programma te creëren. Hiervoor maak ik het liefst gebruik van een mix van stijlen en speelniveaus. Daarnaast is het van belang dat de leden ieder op hun eigen niveau en binnen hun eigen kunnen sprongen vooruit kunnen maken. Zaken waarin ik orkesten graag coach zijn ondermeer balans, samenspel, klankvorming, creativiteit en improvisatie.

Muzikaliteit is een waardevol geschenk en ik hoop deze nog jarenlang te mogen doorgeven

Met vriendelijke groet,

Handtekening

Niels Ket

Contact

06 523 60 223