Welkom. Passie voor muziek. Music4all.

Biografie

Op 15 juli 2017 ben ik afgestudeerd aan Bourdon Hogeschool in Gouda als HaFaBra dirigent. Naast de studie heb ik ook vele cursussen met succes doorlopen bij verschillende instituten als Yale University, Curtis Music Institute, Yong Siew Toh Conservatory en de University of Edinburgh. Hier bestudeerde ik muziektheorie, repetitietechniek, Mozart, Beethoven en bluesmuziek.

Direct na de opleiding begin ik in september 2017 als vaste dirigent bij Muziekvereniging OKK in Oostwoud. Na een succesvolle sollicitatieronde en inspirerende proefdirectie werd ik met enthousiasme aangenomen als dirigent bij deze vereniging. Bij deze vereniging heb ik vele bijzondere projecten gedaan waarvan het Young Maestro Concert wel een hoogtepunt was. In april 2019 heb ik daarnaast Crescendo Medemblik overgenomen van een collega.

En 2019 bleek helemaal een bijzonder jaar te worden toen ik tevens met succes door de selectierondes van twee  andere orkesten kwam: St. Caecilia Lutjebroek en CMV Dindua Enkhuizen. Dindua is van oudsher een drum-fanfare die hoofdzakelijk lopende optredens geeft en veel en graag gezien is in het dorp. Door veranderde opvattingen over de toekomst van Dindua is besloten om meer zittend op te treden. In 2022 ga ik hard met het orkest aan de slag om die transitie te maken. Een superleuke uitdaging!
Met St. Caecilia Lutjebroek ga ik eind 2022 een samenwerking aan met Stanley Burleson. Wij gaan een leuk en swingend programma neerzetten in Schouwburg Het Park in Hoorn. Tot slot ben ik in januari 2022 met veel enthousiasme ontvangen door CMV Excelsior uit Texel waar ik vanaf nu ook op de bok sta.

Kortom: momenteel dirigeer ik een mooie mix van Harmonie, Fanfare en Drum-Fanfare.

Het zomerorkest in Oostzaan is een jaarlijks terugkerend projectorkest waar ik een aantal jaren geleden mee in contact kwam. In eerste instantie heb ik een aantal keer meegespeeld onder leiding van verschillende dirigenten. Tijdens mijn opleiding kwam uiteraard het idee naar voren om het zomerorkest zelf te dirigeren. In de zomervakantie 2016 tussen het 3e en 4e leerjaar van mijn opleiding heb ik de repetities van het ZomerOrkest Oostzaan geleid en samen met hen een inspirerende uitvoering gegeven in de prachtige Twiske haven. 'Fantasierijk' was het thema. In 2017 en 2018 heeft Niels de organisatie versterkt van dit projectorkest en in 2019 heeft hij wederom het stokje gehanteerd voor dit leuke projectorkest. Dit keer was het thema 'Licht en Luchtig'. In 2022 wil Niels wederom graag aan de slag met dit projectorkest.

Naast zijn vaste dirigententaken heeft Niels vele functies vervuld: dirigent projectorkesten, interim- en invaldirigent bij vele verenigingen, coach bestuurlijke taken, slagwerkdocent, solozanger bij verschillende projecten in de Noordkop. Als lid van verschillende muziekverenigingen is Niels ook altijd nauw betrokken geweest bij uitvoerende taken zoals concertcommissie en muziekcommissie.

Het verenigingsgevoel zit in mijn bloed. Als jongetje liep ik al mee met de drumband, toen nog net geen zes jaar oud. Daarna begonnen de blokfluitlessen op school en leerde ik in rap tempo noten lezen. Ook oefende ik thuis veel op de piano. Al snel was muziek een onderdeel van mijn leven waar ik veel plezier uithaalde. Tot op de dag van vandaag is het een van de belangrijkste drijfveren van mijn bestaan. Via de drumband, cornet en trompet kwam Niels uiteindelijk bij zijn grote liefde terecht: het concertslagwerk. Daar leerde ik snel de fijne kneepjes van Karel Wolfs, dhr de Graaf en Wietse vd Wal. Ook vond ik mijn weg op het melodisch slagwerk waarna bleek dat ik bij heel veel orkesten kon invallen omdat melodische slagwerkers schaars zijn.

Voordat ik mijn muzikale carrière vervolgde kreeg ik een baan bij een groot energiebedrijf waar ik snel doorgroeide en daar heb ik bijna 12,5 jaar gewerkt. In die periode dirigeerde ik al wel het Jongerenkoor in Schoorl, het kinderkoor De Notenboom uit 't Zand (NH) en was ik zoals gezegd een graag geziene gast voor of achter het orkest bij vele verenigingen. Maar na 10 jaar bij Nuon vond Niels het tijd om toch nog zijn grote passie te volgen, namelijk het dirigeren van orkesten op een professioneel niveau. Op 35 jarige leeftijd ging hij auditie doen bij Bourdon Hogeschool in Gouda en werd direct aangenomen voor het tweede jaar. Een mooi begin van een nieuwe carrière. 

De schooltijd was bijzonder. Er werd in de jaren veel gefocust op alle aspecten van het dirigeren: tacteren, orkestscholing, instrumentatie, solfege etc... Leuk aan deze tijd was dit ik de opleiding kon volgen met mijn beste vriend Thomas die ook al snel voor meerdere orkesten mocht staan. Terugdenkend aan de opleiding hebben we een hoop geleerd maar vooral eeen hoop plezier gehad. Dit plezier probeer ik nog altijd over te brengen op muzikanten.

Na drie jaar rond ik dan op 15 juli 2017 mijn opleiding af en wil ik daarna snel aan de slag gaan bij een aantal gedreven orkesten. Mijn meest geliefde motto: "Muziek maken komt vanuit het hart, niet vanuit de stok!", was getekend Leonard Bernstein. 

Niels

Door mijn ervaringen heb ik veel affiniteit met jeugd- en beginnersensembles, een brede interesse in muzikale stijlen - in het bijzonder oude muziek (renaissance, barok en klassieke werken). Daarnaast ben ik een groot liefhebber van programmatische werken en lichte muziek. Ook marsen en koralen zijn fantastisch mits deze op een waardige manier worden aangepakt.

De Toekomst…

In 2022 wil ik gaan starten met het JPE - Jeugd Percussie Ensemble. Dit zal in eerste instantie plaatsvinden in West-Friesland. Ook wil hij dit jaar de verenigingen verder begeleiden door middel van cursussen en interactieve muzikale ervaringen. Ook staat er voor medio 2022 een repetitor-cursus op de agenda. Hier kunnen ervaren muzikanten bij aansluiten om de basis van het dirigeren te leren ten einde een repetitie, sectie-repetitie of ensemble te leiden. Na de zomervakantie 2022 wil ik ook starten met het EWO (Expressive Wind Orchestra), een klarinet-ensemble in de vorm van een projectorkest. Met Sint-Caecilia staat eind 2022 het concert met musicalster Stanley Burleson op het programma in Schouwburg 't Park in Hoorn. Dit was eerder door de Coronaperikelen verplaatst. Voor 2023 staat er een groot concert gepland met alle muzikanten van mijn orkesten.

Als dirigent…

Ik sta ervoor om in samenspraak met muziekcommissie een inspirerend, creatief en uitdagend programma te creëren. Hiervoor maak ik het liefst gebruik van een mix van stijlen en speelniveaus. Daarnaast is het van belang dat de leden ieder op hun eigen niveau en binnen hun eigen kunnen sprongen vooruit kunnen maken. Zaken waarin ik orkesten graag coach zijn ondermeer balans, samenspel, klankvorming, creativiteit en improvisatie.

Muzikaliteit is een waardevol geschenk en ik hoop deze nog jarenlang te mogen doorgeven

Met vriendelijke groet,

Handtekening

Niels Ket

Klassieke Muziek

Geen feed gevonden

Contact

06 523 60 223